📢 Posouváme se dál: Top–ArmyShop mění jméno na Rigad! Chci si přečíst více

Outdoorové vaření: 3x menu na oheň

30. června 2023Zábava, volné chvíleHana SedlákováDoba čtení 7 minut

Chystáte se přespat v přírodě a přemýšlíte, jakými vychytávkami si to zpříjemnit? Nebo plánujete táborák a přemýšlíte, co „hodit na oheň“? A co takhle si z této letní akce udělat kulinářské hody? S našimi dnešními radami se na lehko nejspíš nezabalíte a s plným žaludkem se vám ani nebude lehce vykračovat. Určitě ale budete na tuto akci dlouho vzpomínat.

Outdoorové vaření totiž nemusí být nuda. Nemusí znamenat jen opékání špekáčků, zalití Adventure Menu nebo pojídání proteinovek. Může vás bavit a může znamenat i super čas strávený s rodinou a přáteli. Pamatujete si na 5 chuťovek na oheň z minulého článku? Tak dneska si k ohni zajdeme na „menýčko“.

POZOR: Jsme civilizovaní lidé. Věříme, že po sobě oheň vždy pečlivě uhasíte (obzvlášť v létě myslete na dostatek vody, počurat oheň skutečně nestačí) a odnesete všechno, co jste s sebou přinesli. Příroda je jenom jedna a to, v jakém je stavu, má v rukách každý z nás.

TIP: Pokud vám není jasné, jak se na outdoorové vaření připravit a jak postupovat, sledujte nás dál, praktické tipy budeme postupně přidávat.

Doporučené produkty

Příprava je polovina úspěchu

Na co nezapomenout:

-   Nacvičte si to. Outdoorové vaření je tak trochu vyšší dívčí. Kromě samotného vaření budete potřebovat vybrat dobré místo, nachystat ohniště a dřevo, někdy i nanosit vodu, dobře rozdělat oheň a nezapomenout na žádné vybavení. Jestli si v tomhle nejste jistí, vyzkoušejte si to nejdříve třeba na ohništi na zahradě nebo někde, kde můžete kdykoliv dojít pro chybějící vybavení. Není úplně fajn, když si přinesete plný batoh věcí, abyste zjistili, že nemáte čím nabírat nebo krájet…

-   S výběrem místa si dejte záležet. Místo vybírejte takové, kde nezpůsobíte požár ani žádnou jinou škodu ani nepřekročíte zákon. Zdroj pitné vody je výhoda.

-   Dostatek vody a případně i vaků na vodu, pokud máte vodu kde nabírat. Nejen na vaření a pití, ale taky na pořádné uhašení ohně, případně i na rychlé omytí nádobí.

-   Jídlo si předchystejte doma. Představte si klasický scénář: cestou nakoupíte v supermarketu a celou neforemnou tašku s nákupem se v potu tváře snažíte nacpat do batohu. Když ji u ohně vytáhnete, postupně z ní vybalujete jednotlivé potraviny, zatímco se vedle vás vrší hromada plastových obalů, které si budete muset odnést. Nic moc, že?

-   Přibalte si rychlé občerstvení. Než si všechno nachystáte a uvaříte, vyhládne vám.

-   Pytel na odpadky. Nezapomeňte na něj, bude se vám hodit.

-   Úklid. Vím, že se opakujeme, ale je to důležité. Zanechejte po sobě místo minimálně ve stejně dobrém stavu, v jakém jste ho objevili.

Polévka, která se uvaří sama

Abyste ušetřili čas a práci, vyzkoušejte polévku, která se uvaří cestou. Třeba i v batohu. Jak? No přece v termosce. Pokud máte doma model se širokým hrdlem, který dobře drží teplo, máte skoro vyhráno.

Teoreticky stačí naházet do termosky suroviny a zalít vroucí vodou. Tenhle postup vám ale úspěch nezaručí. Studené suroviny ochladí vodu, která navíc bude i přirozeně pomalu ztrácet teplo. Polévka by tak mohla zůstat nedovařená a největší problém by byl s masem nebo houbami.

Mnohem lépe bude fungovat, když suroviny před vložením do termosky prohřejete.

Vybavení, které budete potřebovat

  • Termoska se širokým hrdlem, která dobře izoluje.

 Příprava:

  • Zeleninu očistěte a všechny ingredience (zelenina, uzenina, atd.) nakrájejte na malé kousky.
  • Vložte do hrnce a přidejte sůl, pepř a další koření, případně kostku bujónu.

Zahřejte na teplotu varu.

  • Opatrně přelijte do termosky a nechte pracovat.

1. Menu, které opečete na klacku: Bramborové spirály + maso nebo ryba

V minulém článku jsme pekli brambory (a další dobroty) v balíčku z alobalu. Tentokrát je vyzkoušíme trochu jinak. Tato verze vyžaduje trochu cviku a opatrnosti, ale odmění se vám křupavostí.

Vaření na ohni - brambory

Vyzkoušejte brambory trochu jinak.

Vybavení, které budete potřebovat

  • Nůž.
  • Klacíky na opékání (spíš tenčí)

Příprava:

  • Celé brambory opatrně napíchněte na klacík.
  • Po obvodu nařízněte a řez veďte spirálou po celé délce.
  • Opatrně natáhněte.
  • Opečte nad ohněm ze všech stran.
Outdoorové vaření - ryby a steaky

K pečeným bramborám se stejně hodí maso nebo ryby.

2. Menu pečené na kameni nebo pánvi: Grilovaná zelenina + steak

Tohle menu je rychlé a jednoduché, zkrátka si připravte všechno, co vám chutná, maso, zeleninu, klobásky, a opečte.

Outdoorové vaření - steak na kameni

Pod kamenem nebo pánvičkou zbývá ještě dostatek místa na nějakou dobrotu v alobalu, viz minulý článek.

Vybavení, které budete potřebovat

  • Nůž a prkýnko na krájení.
  • Čistý plochý kámen na opékání nebo outdoorová pánvička (ideálně skládací).
  • Obracečka (outdoorová skládací, nebo jakákoli jiná improvizace).

Příprava:

  • Dobroty nakrájejte, okořeňte a osolte.
  • Rozehřejte kámen nebo pánvičku s trochou oleje.
  • Dobroty opečte z obou stran.

3. Vařené menu: Guláš 

Máte dost času a chuť na něco pořádného? Udělejte si guláš (nebo jakýkoli „eintopf“). Budete k tomu potřebovat větší nádobu - kotlík nebo outdoorový hrnec (outdoorové nádobí seženete i v prakticky seskládaných sadách, které jsou lehké zaberou jen nutné minumum místa) a něco na míchání.

Pozor- nepoužívejte nádoby, které mají plastové části, chuť roztaveného plastu se do guláše vážně nehodí. Porci pro jednoho si zvládnete uvařit i v ešusu, ale pořádný kotel jídla má svoje kouzlo a za to čekání stojí.

Správný guláš není jen jeden, možností je v podstatě nekonečno. Proto si ho uvařte podle své fantazie (nebo receptu).

Outdoorové vaření - guláš

Exaktní recept netřeba, guláš uděláte na milion způsobů.

Příprava:

  • Na oheň usaďte vhodnou nádobu a rozehřejte tuk. Na tuku opečte cibulový základ a osolte.
  • Přidejte česnek, koření a nechte rozvonět.
  • Přichází na řadu kostky masa nebo uzeniny, případně houby, vše dobře opečte.
  • Přidejte na kostky nakrájené brambory, zeleninu a taky orestujte.
  • Můžete přidat např. rajský protlak, fazole z konzervy nebo hotovou omáčku.
  • Podlijte vodou (nebo vínem, vývarem z termosky apod.), nechte provařit. Na závěr dochuťte.
  • Než se guláš uvaří, chce to čas. Bramborový nebo houbový můžete mít hotový za půl hodiny, guláš z masa vám zabere hodinu, ale můžete ho „táhnout“ klidně několik hodin.

Jak to vytunit:

  • Když máte ten čas… co třeba si ke guláši upéct placky?

Líbila se vám dnešní menu? Doufáme, že ano. Příště pro změnu ochutnáme hmyz jako jídlo budoucnosti :-)

Doporučené produkty

Čtenáře dále zajímá