Sortiment
Košík0
Registrovat / Přihlásit
CZ
0
Košík
0 Kč
Zboží bylo přidáno do košíku

Termosky na jídlo

Udržet jídlo teplé po několik hodin je téměř nemožné. Pokud ovšem nemáme termosku na jídlo. Její konstrukce umožňuje udržet jídlo teplé i několik hodin. Není bohužel jen jedna, liší se hned několika specifikacemi. Více

Doprava zdarma od 2500Kč
97% zboží skladem
Garance vrácení peněz
Kamenná prodejna

Termosky na jídlo

Nebylo by krásné, mít jídlo teplé i po několika hodinách? Takovou výhodu bychom ocenili především na delších trasách, kdy potřebujeme zachovat teplotu jídla i po dobu několika hodin. Ale jak toho dosáhnout? V roce 1892 pracovník Oxfordské univerzity jménem Sir James Dewar řešil stejný problém. Pro své chemické pokusy potřeboval nádobu, která by byla schopna udržet její obsah velmi chladný po dlouhou dobu. Byl to právě on, kdo vynalez první termosku. Ačkoli sloužila k chemickým pokusům, její civilní využití na sebe nenechalo dlouho čekat. Jak to tedy funguje? A co máme k dispozici?

Pryč se vzduchem

Původní konstrukce termosky nebo jak se ji v průmyslu říká – dewarky, byla velmi prostá. Skládala se z dvoustěnné nádoby a víka. Z prostoru mezi stěnami nádoby byl odsát vzduch, čímž vzniklo vakuum. Jak jistě víme, teplo se šíří prouděním, zářením a především vedením. Teplota se vyznačuje vyšší vibrační frekvencí jednotlivých molekul nebo chceme-li částic. Při předávání tepla dochází ke kontaktu částic s vyšší vibrační frekvencí s částicemi s nižší vibrační frekvencí. V důsledku tohoto kontaktu dochází k postupnému chladnutí. Ve vakuu nejsou žádné částice, proto je tento způsob předání eliminován. Vnitřní stěna termosky je leštěná. Díky tomu se odbourává částečně i předávání zářením. Poslední předání je prouděním. To nám odbourává víčko termosky. Takto zkonstruovaná nádoba je ideální pro přenášení tekutin, ale i jídla, pokud chceme zachovat jejich teplotu. Vzhledem k náročnosti výroby se starými technologiemi se v civilním sektoru muselo přejít na jiný způsob. Vnitřní stěnu tak nahradilo sklo. Sklo? To je dost nebezpečné. Bylo to tvrzené sklo a riziko pořezání bylo velmi nízké. Nicméně byly termosky velmi náchylné na mechanické poškození. Stačil menší pád a sklo v termosce se rozbilo. A takové termosky nalezneme i dnes?

Moderní odpověď

Dnes se opět vracíme ke starému a původnímu způsobu. Díky moderním technologiím už není s prvotní konstrukcí žádný velký problém. Tím se odbouraly nemilé problémy s popraskaným sklem a zlepšila se izolace. Vzhled termosek je více méně podobný. Jsou to nádoby různého tvaru se zakulacením na vrchním konci. Vyrobeny jsou z nerezové oceli. Ta je díky své pevnosti a tvárnosti, velmi dobrou volbou. Zároveň se skvěle leští, díky čemuž vnitřní stěna odráží záření. Na vrchní straně nalezneme většinou šroubovací víko. Pod víkem se nachízí prostor pro uložení jídla. Vnější strany termosek bývají často opatřovány povrchovými úpravami. Mohou být broušené, ale také ošetřené slabým nánosem gumy nebo plastu. Ty usnadňují manipulaci. Když už víme, jak to funguje a co je k dispozici, jakou si tedy vybrat?

Kvalita něco stojí

Při výběru termosky se soustředíme na její obsah. Chceme-li takovou, která unese mnoho a udrží to v dané teplotě. Budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ale nebojme se. Ten rozdíl není astronomický. Kvalitní termosky, které budou věrně sloužit, nestojí tolik, kolik bychom čekali. Právě díky tomu si s nimi můžeme turistiku a pobyt venku zpříjemnit a nebude nás to bolet.