Sortiment
Košík0
Registrovat / Přihlásit
CZ
0
Košík
0 Kč
Zboží bylo přidáno do košíku

Jídelní potřeby

Donést si trochu kultury do přírody není s jídelními potřebami nic nemožného. Vždy bychom ale měli myslet na prostor, váhu a především efektivitu, kterou dané potřeby mají. Více

Zobrazit filtr produktů:
Cena
Značka
Barva
Maskovací vzor
Rozdělení
Materiál
Specifikace
Konstrukce
Druh čepele
Ostří
Materiál čepele / nástrojů
Délka čepele
Délka v zavřeném stavu
Celková délka
Funkce a nástroje
Kam se dá umístit
Určení (obsah)
Hmotnost (g)
Objem (ml)
Objem (l)
Označení
Typ
Výkon
Doprava zdarma od 2500Kč
97% zboží skladem
Garance vrácení peněz
Kamenná prodejna

Jídelní potřeby

Nádobí se používá od jakživa. Hrnky, talíře, příbory. Dnes už tyto věci patří do standardů, které vnímáme, jako základy civilizovaného stolování. Ale co venku v přírodě? Jak tam se to řeší? Jíst z listu nebo kůry a napichovat si jídlo klackem? To zní dost nouzově. Naštěstí si i tu trochu kultury můžeme zanést do přírody. Jak ptáme se? V dnešní době existuje mnoho druhů a typů nádobí a jídelních potřeb, které jsou velmi odolné. Tím jsou přímo uzpůsobené k tomu, aby snesly dlouhou výpravu, ale i menší výlet nebo kempování. Pojďme si okrajově říct, o co se jedná.

Staří známí

Už v dobách trempů se používaly nádoby na jídlo, které se daly snadno složit. Poskytovaly perfektní zázemí pro vaření jídla a jeho následného pojídání. Ano, mluvíme zde o ešusech. Používaly se za První světové války, za té druhé a používají se až do dnes. Jsou stále stejné? Tvarově a konceptem ano, to co se změnilo, jsou materiály. Původní ešusy byly vyráběny ze železa a i hliníku. Hliník v tomto případě není moc vhodný. Pro náš organismus je jedovatý. Vařením v něm, smažením a škrábáním se uvolňovali částečky hliníku, které se posléze dostaly do našeho organismu. Tam dlouhodobě působily problémy, které jsou nežádoucí. Bylo třeba tento materiál nahradit. Podařilo se to? Ano, podařilo, byl nahrazen neškodlivou a odolnějším variantou hliníku, stejně tak jako například nerezovou ocelí. Jsou nějaké druhy nebo typy? A z čeho vybírat? To je záležitost dalších podkategorií.

Co je teplé, nechť zůstane teplé

Stane se, že si uvaříme, ráno vyjdeme z domu a už za hodinu je jídlo nebo čaj studený. Přesto jsme si chtěli užívat teplý čaj celý den a teplé jídlo na oběd. Kdyby tak existovalo nějaké řešení pro tento problém. Díky bohu existuje. Už v druhé polovině dvacátého století přišli lidé s řešením tohoto problému. Jsou jím termosky, termo hrnky a zkrátka všechno nádobí, které je schopno udržet jídlo nebo pití v teplé. Princip je jednoduchý, stačí odizolovat obsah nádrže od okolního světa. Tím se nebude předávat teplo a nápoj nebo pokrm tak zůstanou déle teplé. Někoho by mohlo napadnout, že bude takové nádobí, nebo celkově doplňky, velmi křehké a my se budeme bát jej přenášet či užívat. Tak tomu bylo před lety, když bylo vynalezeno. Často se používalo sklo, kvůli svým skvělým vlastnostem. Dnes je všemu jinak. Nahradily ho moderní materiály a technologie. Termo nádobí je celá řada. Od hrnků, přes termosky až po nádoby na uchovávání jídla. Vyznat se v nich vám pomůže přesná podkategorie.

Místo rukama to zkusme příborem

Jíst rukama máme v genech už od pradávna. Dalo by se říct od začátku. Postupem času jsme přecházeli k používání nástrojů, díky kterým se stalo stolování více kultivovaným. Občas je fajn vrátit se ke kořenům, ale nic se nesmí přehánět. Dnes máme k dispozici mnoho náhrad za standardní příbory. Můžeme si s sebou vzít plastové příbory, příbory skryté v multifunkčním noži nebo hybridní příbory typu Spork a Knork. Je to jak z jiného jazyka, ale věřme, že budeme s volbou velmi spokojeni.

To snad není vše?

Jistě, že není. Kategorie je plná vychytávek a doplňků, stejně tak jako lahví na vodu, čutor nebo vařičů. Stačí zavítat do podkategorií a podle uvedených informací si vybrat. V něčem přeci musíme nosit vodu a na něčem si vařit. Vyřešme to elegantně a budeme se cítit civilizovaně.