Sortiment

Bude stačit malý hrnec na vaření v přírodě nebo to chce velký?

15. 5. 2018 | Praktické tipy
Sdílet článek

Asi tou první činností, kterou člověk v přírodě provádí (tedy hned za jejím obdivováním a spaním někde…) je vaření ve všech formách. To může mít podobu jednoduchého ohřátí vody na čaj, polévku či složitějšího jídla, ale jedna věc je jistá – vaření v přírodě se zkušení zálesáci ani občasní turisté nevyhnou. A upřímně řečeno, není nejmenšího důvodu se ho bát! Jak se ale ve všech těch produktech rychle zorientovat a vybrat si ideál?

Vaření v hrncích nad ohněm v přírodě

 Jakákoliv (a vždy minimálně aspoň jedna!) nádoba na vaření je věc, která by neměla chybět ani v tom nejmenším batohu. Dá se totiž díky ní nejenom převařit voda, a tak pročistit, ale v zimním období člověka nic nepovzbudí více, jako jeho oblíbený horký nápoj nebo jídlo. A platí logicky i to, že když už je člověk někde venku, musí samozřejmě i pořádně (a kvalitně – žádné nejlevnější instantní nudle...) jíst, jelikož vydává o to více energie.

Na co pamatovat ještě před tím, nežli začnu vařit v lese?

Nezapomínejte, že žijeme ve státě, kde platí jisté zákony a jedním z nich je i ten, že člověk nesmí rozdělávat oheň přímo v lese a 50-60 metrů je nutné (a rozumné) minimum. Když ale použijete vlastní plynový / lihový vařič a nezůstane po vás vypálená půlka louky, určitě to nikdo nebude příliš řešit…

Když už musíte něco vařit v lese, určitě mějte oheň / vařič stále na očích, protože stačí málo a jste bez jídla a potažmo i ohně (vařící voda překypí a uhasí oheň zapálený vaší poslední sirkou).

Celému procesu vaření se samozřejmě dá vyhnout tehdy a za oné konstelace, že patříte k příznivcům termosek a termo-hrnků. V těch se totiž dá předem uvařená věc udržet teplá i desítky hodin.

Jaké materiály jsou dnes dostupné v nabídce na trhu s nádobím?

Nehynoucí zálesáckou i turistickou stálicí je nerezová ocel. Ta je dobrým kompromisem mezi bezpečností a cenou. Je sice trochu těžší (dokonce více  jako sklo), ale pokud je nádobí skutečně tenké, ani o něm nevíte. Nemluvě o tom, že člověk absolutně nemusí řešit zdravotní důsledky vaření.

Populární jsou poslední dobou i moderní „kosmické“ materiály jako je titan nebo silikonové nádobí. Titan je korozivzdorný, ale mimořádně drahý a déle trvá, nežli se rozpálí (jinými slovy, bude vás vždy stát více času nebo více paliva). Je ovšem neuvěřitelně lehký.

Renesanci si poslední dobou prožívá i hliník, který by měl být v plně eloxované verzi pořád dost bezpečný k jakýmkoliv kuchyňským hrátkám. Pokud je bez něj, pamatujte, že když zde budete mít něco s nenulovým pH (rajčata, slané věci, kyselé věci, zásadité věci, …), bude se pomalu uvolňovat a to tím více, čím teplejší voda to bude.

Vaření vody v hrnci v přírodě

 Pamatujte, že jestliže chcete, aby vám váš hrnec fungoval co nejrychleji a nejlépe, používejte v první řadě víčko, to ušetří palivo i čas. A za druhé, nikdy hrnec nečistěte ve spodní části, protože černá barva nejlépe pohlcuje tepelné paprsky.

Kuchyňské věci s nepřilnavým povrchem obecně příliš nemilují, když je drhnete hrubým pískem nebo i jen drátěnkou. Je nutné se vyvarovat též i potenciálního poškrábání příborem.

Vždy používejte výrobek tak, jak vám doporučuje výrobce, jelikož jedině tak si zajistíte, že bude sloužit (jen občas s kapkou údržby) po celé generace.

Jaký objem u nádobí bude pro vás nejlepší?

Většinou si vystačíte na základní vaření již se 4-5 dl. Jít pod tuto hodnotu se nevyplácí, protože pak je daná věc stejně příliš malá k tomu, než aby vám byla jakkoliv užitečná. Litr až půl litru je zkrátka pro průměrného člověka ta nejuniverzálnější hodnota, přesto ještě nijak extra náročná na místo.

Je dobré zohlednit objem podle toho, jak budete vařit. Jiný hrnec asi využije dvoučlenná rodina turistů a jiný zase šestičlenná s dětmi a autem.

Jisté situace jsou ale přece jen snadnější s více nádobami: když kupříkladu převařujete rozbahněnou vodu z potoka a vždy strašně dlouho čekáte, až se vám ochladí hrnec s vodou jeden, je dobré mezitím pít z druhého již chladného, a tak je pořád střídat.

Absolutně tou nejuniverzálnější volbou je ale sada se třemi velikostmi (+/- 0,5-1 litr, 1,5-2 litry a 2,5-3 litry) poskládaná jako by „v sobě“ a s vysokým víčkem na smažení / pečení, přičemž člověk si vždy vezme jen ty kousky ze všech, jaké na aktuální akci potřebuje.

Nezapomínejte ale ani na to, že je přímo hřích dále nevyužít podobný dostupný úložný prostor, jaký vám podobné věci nabízí: i složené prázdné hrnce se stále ještě dají třeba napěchovat jídlem, čistým prádlem, ručníkem, … Když si zavedete nějaký podobný systém, najdete věc(i) i potmě a pohmatu.

Sada na vaření v přírodě

 Moderní sady nádobí (a speciálně toho výletnického a survivalového / outdoorového typu) jsou řešené jako celý systém, jenž pojme vše důležité v jednom balení: obvykle tu je pánev na smažení, malý hrnec na vaření a velký hrnec na vaření. A pokud snad ne, vždy můžete smažit na obráceném nejvyšším víčku...

Jak se rozhodnout pro ideální kus nádobí?

Zde bude silně záležet na vašich aktuálních osobních preferencích a potřebách. Pro někoho může být prioritou určitý konkrétní materiál a jeho váha (třeba nebude měsíce v civilizaci a proto počítá každý gram, takže musí volit titan nebo hliník). Jiný se může rozhodnout podle ceny či svých osvědčených značek anebo klidně i podle toho, jak nejčastěji cestuje – kupříkladu na kole se nějaké to kilo navíc ztratí spíše než u pěších.

Určitě se vám ale jistě bude hodit i nějaká ta obsahová rezerva pro nepředvídatelný případ (další nečekaný strávník, ztráta hrnku na pití u vašeho kolegy, …). Na druhou stranu, je k ničemu tahat zbytečně věci, jenž využijete spíše výjimečně, ba vůbec. Též je dobré si uvědomit, že některé věci jsou univerzální a snadno přenositelné mezi více sadami nádobí.

nádobí a ešusy