Sortiment

Ostření nožů sytémem Lansky CAKSS

26. 3. 2019 | Praktické tipy
Sdílet článek

Věčné starosti. To, že máme v kapse nůž totiž ještě nemusí být vždy výhra. Jak je to možné? Ostří nože je totiž pomíjivá záležitost. Samozřejmě záleží především na materiálu, ze kterého je nůž vyrobený. Ve výsledku je ale jedno, jestli je tupý nůž vyrobený z D2, nebo 420. Tak jako tak se musí nabrousit. Taková ocel D2 se však brousí mnohem hůře, než například druhá zmíněná ocel 420. Musíme kvůli tomu mít několik různých brousků, které budou zabírat mnoho místa? Ne, nemusíme. Stačí jedna sada. Sada s názvem Lansky® CAKSS.

Sada brousků Lansky Deluxe Diamond

Společnost Lansky® se zabývá broušením nožů již mnoho let. Během nich dokázala vynalézt právě technologii CAKSS, která se užívá po celém světě. Poslední dobou se Lansky® soustředí i na jiné směry. Mají tak své nože, a mnoho dalších řešení pro rybáře, turisty a další. Chcete vědět více o společnosti Lansky®?

CAKSS jako nevšední řešení všedních problémů

Znáte problémy při broušení nožů? Jistě, že ano. Každý, kdo měl kdy nůž a chtěl jej nabrousit, nebo naostřit, se buď hodně potrápil, nebo to vzdal. Není vždy jednoduché udržet stejný úhle, pokud brousíte volnou rukou. Člověk by se také měl vyznat v hrubostech brusných kamenů, nebo brousků. To je téma na delší vyprávění, které vlastně nepotřebujeme. Jak to? Máme Lansky® CAKSS.

CAKKS velmi snadno a přes to geniálně posouvá broušení na úroveň, kdy to zvládne i úplný lajk. Označení systému přestavuje zkratku komplexního názvu technologie – Controlled-Angle Knife Sharpening System. Tedy systém broušení nožů s kontrolovaným úhlem. Můžete tak zapomenout na noční můry. Klidně spěte.

Malá krabička s velkým potenciálem

Někdo by si snad mohl myslet, že takový systém potřebuje pevný stůl a mnoho dalšího. Opak je pravdou. Lansky® CAKSS je malá krabička uvnitř které nalezneme brusnou sadu. Ta se skládá z brusných kamenů, olejíčku pro snadnější broušení (odvádí piliny a špony), vodících tyčinek a nůžkové svorky. Brousky, nebo brusné kameny, jak chcete, jsou dodávány ve variantách 3 a 5 kusů. Záleží na tom, jakou sadu si pořídíte. Můžete mít základní sadu, která je samozřejmě nejlevnější. Taková obsahuje tři brousky. Hrubý, střední a jemný. Nejdražší řada má pak brousky diamantové. Měla by se hodit pro opravdu tvrdé materiály, jako je například Elmax a podobné oceli. Stejně tak se hodí, pokud chcete rychle odebrat větší část materiálu. Například pokud si vyštípnete fazetku, a tak dále. Rozšířenější řady jsou tak doplněny o další dva brousky – extra hrubí a extra jemný. Podle mých zkušeností na klasické používání stačí základní řada, ale samozřejmě – dražší je lepší.

Jak se s CAKSS pracuje?

Systém je velmi jednoduchý na používání, což byl jistě záměr výrobce. Nejdříve musíte spojit brousky s vodícími tyčinkami. Kratší část tyčinky zastrčíte do otvoru na brousku a zajistíte aretačním šroubkem. Dejte pozor, aby byl brousek s vodící tyčinkou v naprosté rovině. Jedině tak dosáhnete správného a jednotného úhlu. Je čas na umístění nože do svorky. Povolíte šrouby a vložíte nůž hřbetem k aretačním šroubům. Je důležité, aby se svorka držela nože jen za nezbytný kus.

Na svorkách jsou z každé strany čtyři otvory, které jsou označeny čísly 17, 20, 25 a 30. Tato čísla představují úhlové stupně, které budou aplikovány na čepel nože. Je dobré vědět, jaký má váš materiál ideální úhel fazetky. Pokud to nevíte, dá se řešit jednoduchými pravidly. Čím menší úhel, tím bude fazetka náchylnější k poškození, ztupení. Tedy – úhle 25 je dobrý pro klasické užívání. 20 a 17 jsou spíše pro kuchyňské nože a 30 je heavy duty úhel, tedy pro nože, se kterými sekáme, zkrátka jim dáváme zabrat. Nejvíce tedy budete užívat úhle 25.

Po upnutí nože do svorky a řádného zajištění otočením šroubů, můžeme začít brousit. Začněte od nejhrubšího brousku. Aplikujte brusný olejíček na brousek (POZOR, nikdy neaplikujte olejíček na diamantové brousky, zničíte je). Vodící tyčinku zastrčte do otvoru s požadovaným úhlem a dlouhými lineárními tahy jezděte po ostří, dokud nebude celé pokryto vruby od broušení. Je nutné probrousit čepel až k protilehlé straně. To nám signalizuje otřep. Pokud po nebroušení straně přejedete nehtem, ucítíte malý otřep. Pokud je otřep po celé délce čepele, můžete začít pracovat na druhé straně. Takto pokračujte se všemi hrubostmi brousků až k tomu nejjemnějšímu. Po dokončení je čepel nabroušená.

Zkušenosti a rady

Osobně jsem nabrousil za svůj život spoustu nožů. Ze začátku jsem nože sice spíše ničil, ale dopracoval jsem se až do poměrně slušné úrovně. Co mě mrzí je, že Lansky® CAKSS nebyl už dříve. Asi bych si ušetřil mnoho hodin. Na druhou stranu broušení na japonských vodních kamenech, to je skoro intimní vztah s nožem, ale o tom vám asi radši ani vyprávět nebudu.

Během broušení si dávejte pozor na několik věcí. Jak jsem již řekl – nikdy nedávejte olejíček na diamantový brousek, leda byste ho neměli rádi a chtěli jej vyhodit. Lansky® samozřejmě nabízí samostatné brousky, ale pěkně si za ně připlatíte. Taková malá finta – dejte si na čelisti svorky elektrickou izolační pásku. Několikrát se mi stalo, že mi čelisti zanechaly na noži vlásečnicový vrub. Také je nutné si při broušení najít ten správný grip (úchop). Sada je trochu neohrabaná, s čímž dokáže Lansky® také pomoci. Prodává stojánek, na který svorku připevníte a broušení je tak mnohem příjemnější. Také to mohli vymyslet tak, aby bylo vše v jednom, ale takhle se to dneska nedělá.

Během broušení držte brousky jen za konec a tlačte středně, aby se brousek zbytečně nezarýval do materiálu. Také je dobré druhou rukou stabilizovat vodící tyčku ve správné poloze, aby byl úhel skutečně jednotný. Když měníte brousky, měňte i směr broušení. Díky tomu uvidíte, kde všude je ještě potřeba brousit (vruby se budou křížit). Slibuju, že tohle je už poslední rada. To, že při odebírání materiálu vzniká tak zvaný otřep, je obecně známé. Konec konců jsem to zmiňoval už v předchozí části článku. Otřep je však nepříjemný a obtížný hmyz na jakékoli fazetce. Pomocí nejjemnějšího brousku můžeme otřep zmírnit na nejmenší možnou úroveň. Stačí velice lehce přejíždět po čepeli z obou stran, dokud je otřep sotva znatelný. On tam stejně je, ale je malý. Zde přichází řemen – můžeme znát z ostření břitvy. Úměrným tlakem přejíždějte z obou stran nožem po řemeni, tím se otřep odstraní úplně. Lansky® dokonce nabízí i kožený „brousek“ pro sadu CAKSS.

Brusný kámen Lansky Leather stropping hone

TIP: pokud nemáte kůži, můžete použít štos novin z klasického novinového papíru. Není to ideální, ale je to lepší než nic.

Ne vlastně ne, ještě jedna věc. Pokud spojíte brousek s vodící tyčinkou, položte je na rovný povrch. Jedině tak si budete jisti, že jsou v úplné rovině. Pokud nebudou, můžete tyčinku jemně přihnout. Tak a končím.

Bruste s úsměvem, bruste rádi

Je tedy Lansky® CAKSS to, co každý majitel nože potřebuje? Podle mě – ANO. Sada není tak drahá, aby musela cena někoho odradit. Přeci jen – máte-li levný nůž, postačí vám levná sada a obráceně. Lansky® CAKSS tak pomáhá každému uživateli dostáhnout fazetky, která bude bez problému holit. Stačí se držet rad a postupu.

Sada je navíc dostatečně malá, aby se bez problému vešla do batohu, nebo zavazadla. Pokud se chystáte na delší túru, ale i pokud jste vášnivý kuchař, nebo kuchařka a zkrátka chce mít nože ostrá. Věřím, že Lansky® CAKSS je pro vás to pravé. Jedinou otázkou je životnost. Věřím, že je dostatečně dlouhá, že až si jednou budu kupovat náhradní brousek, vůbec nebudu přemýšlet nad tím – proč ten předchozí nevydržel déle.

nabídka značky Lansky®