Který výbrus nože je lepší? Přehled nejčastějších výbrusů.

Rady a tipyMichal ValentaDoba čtení 6 minut

Často řešíme z jaké oceli je nůž vyroben, jaký má čepel tvar, jaká je celková velikost. Při výběru zohledníme materiál a design pouzdra. Opomíjenou vlastností nože je ale jeho výbrus a vztah výbrusu k tloušťce čepele. Přitom právě tvar výbrusu hraje klíčovou roli v tom, jestli bude čepel spíše odolná, nebo perfektně řezivá, nebo zda se bude jednat o kompromis a ostří bude spíše univerzální a průměrných vlastností. Jaké ostří tedy pro jakou příležitost vybrat? A je důležité tvar výbrusu řešit?

Abychom problematiku výbrusu lépe chápali, je ještě důležité si říci, že uvedené informace jsou spíše obecné a kromě tvaru výbrusu vstupuje do hry ještě hlavně tloušťka čepele.

Tedy čím je čepel tlustší, tím je odolnější při hrubším zacházení, ale tím je horší řezivost nože. Naopak, tenčí čepel bude vhodná na řezání a krájení, ale při hrubším zacházení, sekání, batoningu či páčení bude větší pravděpodobnost jejího poškození.

A teď už k samotným druhům výbrusu nože.

Plochý výbrus

Velice často používaný typ výbrusu, kdy se ostří od hřbetu plynule zužuje a v nejnižší části je zakončeno fazetou.

  • Výhodou tohoto broušení čepele je univerzálnost.
  • Nůž dosahuje značné řezivosti, zejména u tenčích čepelí a zároveň je zachována dostatečně odolnost.
  • Tento tvar se skvěle hodí na řezání. Z toho důvodu se používá i u kuchyňských nožů.
  • Při hrubším zacházení může stále relativně snadno dojít k poškození čepele.

Typičtí zástupci nožů s plochým výbrusem:

KA-BAR® Becker Necker

Noctem Hydra Knives®

Nůž Noctem Hydra Knives®

Nůž Noctem Hydra Knives®

Šavlový či částečně plochý výbrus

Je podobný plnému plochému výbrusu, ale rozdíl je v tom, že se čepel nezužuje hned od hřbetu. Čepel je v dolní části opět zakončena fazetou.

  • Oproti plnému plochému výbrusu zůstává část nože v horní části v maximální tloušťce.
  • To přináší výhodu ve větší odolnosti. Nože s tímto výbrusem se více hodí na hrubou práci, sekání, batoning.
  • Často se jedná o vojenské nože, nože pro přežití, nebo větší nože pro outdoor a bushcraft, které dokáží částečně zastat i práci sekery.
  • Řezivost takového ostří bude na horší úrovni, než u plného plochého výbrusu, protože úhel ostří je větší a do řezaného materiálu proniká tedy hůř.

Typičtí zástupci nožů se šavlovým výbrusem:

Nůž StrongArm GERBER®

ANV® Z300 G10 Liner Lock

Nůž StrongArm GERBER®

Nůž StrongArm GERBER®

Scandi výbrus

Dalším rozšířeným typem výbrusu je scandi, který se používá hojně na skandinávských nožích.

  • Finky, nože značky Morakniv disponují právě tímto typem ostří.
  • Často bývá zaměňován za šavlový, ale rozdíl je v tom, že scandi nemá fazetu, nebo se dá říci, že fazeta je vlastně celý výbrus nože.
  • Tím že tento výbrus do nuly má velmi ostrý úhel, je skvělý na řezání a perfektně proniká do řezaných předmětů.

A jak jistě tušíte, naopak není vhodný pro hrubší zacházení, často potom dojde k vylomení tenké části ostří a vznikají zoubky.

Typičtí zástupci nožů se scandi výbrusem:

Bushcraft nůž OK4 Hultafors®

Švédské nože MORAKNIV®

Švédské nože MORAKNIV®

Švédské nože MORAKNIV®

Konvexní výbrus

Jedná se o typ výbrusu, kde čepel tvoří v průřezu jakousi čočku, je zaoblená směrem vně a ostří není zakončeno fazetou.

  • Na první pohled by se mohlo takové broušení zaměnit s výbrusem plochým, ale díky zaoblení zůstává více materiálu a ocel není tak ztenčená.
  • To samozřejmě zvyšuje odolnost nože. Dalo by se říci, že čepel s konvexním výbrusem je jedním z nejodolnějších typů čepele vůbec.
  • Nevýhoda je naopak v horší řezivosti. Materiál ponechaný navíc kvůli lepší odolnosti brání hladkému průniku ostří do řezaných předmětů, potravin apod.
  • Konvexní výbrus není používaný tolik jako ostatní uvedené typy vzhledem k větší složitosti výroby i vzhledem k obtížnosti následného broušení uživatelem.
  • Často jsou takto broušené sekery.

Dutý výbrus

Je to další hojně používaný typ broušení, kdy se čepel konkávně zbrousí. Je to tedy jakýsi opak konvexu.

  • Ostří je zakončeno fazetou.
  • Ztenčení čepele má výhodu v dobré řezivosti. Ostří je ve spodní části tenké a tím pádem lépe proniká do řezaných materiálů.
  • Nevýhoda je opět v odolnosti, protože ztenčená čepel je náchylnější k poškození při hrubém zacházení.
  • Při velkém zakřivení čepele směrem dovnitř může být také obtížnější broušení ostří.
  • Dutý výbrus se často používá na loveckých nožích a známý je také z použití na holičských břitvách.

Typičtí zástupci nožů s dutým výbrusem:

Nůž Kobun Cold Steel®

Zavírací nůž Jarosz Spear KA-BAR®

Zavírací nůž Jarosz Spear KA-BAR

Zavírací nůž Jarosz Spear KA-BAR

Existují i další typy výbrusů, které nejsou tolik obvyklé a proto se jim v tomto článku nevěnujeme.

Který typ výbrusu je tedy nejvhodnější?

Je to subjektivní záležitost a důležité je, jak nůž chceme používat.

Nabízí se varianta používat jeden větší tlustší nůž s šavlovým či konvexním výbrusem na hrubší práci, základní zpracování dřeva a druhý menší nůž s tenčí čepelí opatřenou plochým, dutým či scandi výbrusem.

Pokud jde o jeden univerzální nůž, který zastane veškerou práci, záleží na naší náročnosti.

Někdo nepotřebuje nůž na jemné řezání a zvolí raději hrubší čepel, která vydrží vše.

Někdo naopak využívá nůž pro jemnější práce a vybere si tenčí čepel a na těžkou práci zvolí třeba sekeru.

Volba je čistě na Vás a Vašich individuálních preferencích.

Doporučené produkty
Autor článku
Michal Valenta
Při outdoorových výpravách a toulkách přírodou s Australským honáckým psem Butchem i rodinou se Michal věnuje testování vybavení, na které jsou kladeny často velké nároky. Batohy, spací systémy, boty a oblečení, vařiče a nádobí, nože, pilky, sekery. Jeho vášní je i výbava do města a práce, tzv. EDC.
Štítky Nože

Čtenáře dále zajímá