📢 Posouváme se dál: Top–ArmyShop mění jméno na Rigad! Chci si přečíst více

Jak na ekologické čištění outdoorového nádobí

25. ledna 2023Rady a tipyPavel KreuzigerDoba čtení 7 minut

Při běžném úklidu v domácnosti se do spodních vod dostává spousta chemikálií, které zde vytvářejí nebezpečný, toxický koktejl – ale kromě toho také třeba mikroplastů. Sami můžeme přírodě alespoň trochu pomoci tím, že se budeme snažit využívat co možná nejméně škodlivé látky. I prostředek na mytí nádobí by měl být biologicky odbouratelný. V následujícím článku vám ukážeme, jak jít na umývání nejen outdoorového nádobí skutečně ekologicky.

Muž vaří v outdoorovém nádobí

Co oko nevidí, srdce nebolí

Problémem dnešní doby je, že se ekologické problémy řeší politicky. Zkrátka ty, které jsou vidět (exhalace z výfuků), se lepí těmi, které příliš vidět nejsou (třeba těžba lithia a dalších drahých kovů pro baterie do elektromobilů). U chemických prostředků používaných v domácnosti často existuje podobný přístup – zkrátka co oko nevidí, srdce nebolí. Jak to udělat, abychom svou pořádkumilovností do přírody zasahovali co nejméně?

Vše vyřeší pár přípravků

Ekologické čisticí vybavení domácnosti nemusí být drahé a nemusí ani zabírat celou polici v koupelně nebo v technické místnosti. Vše totiž jednoduše vyřeší pár přípravků. Úplným základem je jedlá soda, kyselina citronová, ocet a volitelně i tříprocentní peroxid vodíku, citron a nějaký ten esenciální olej. Ostatně vůně levandule nebo máty má ještě jeden vedlejší účinek. Funguje totiž jako účinný odpuzovač hmyzu, například klíšťat. Což se v sezónních výpravách do přírody bude hodit.

Pokud jde o ocet, chybu určitě neuděláte ani klasickým osmiprocentním „hnědým“ octem. Jenže ten svoji barvu získává tím, že je v něm přidaný cukr. Proto po jeho aplikaci na umývaném povrchu ulpívají šmouhy. Což vám bude vadit u zrcadla, ale rozhodně ne třeba u ešusu. Pokud byste ale chtěli svoje mytí trošku „vytunit“, potom si někde sežeňte balení bílého (tedy spíše čirého) octa v 10% koncentraci.

Pro různé účely se výše uvedené ingredience různě kombinují. Trochu „improvizovaného“ čisticího prostředku si můžete vzít i s sebou do přírody. Jednotlivé složky jsou totiž biologicky odbouratelné a tím pádem nepředstavují prakticky žádné riziko pro životní prostředí. Protože se u nás zabýváme outdoorem, rady do domácnosti vám tu dávat nebudeme (těch je na internetu víc než dost) a podíváme se tedy rovnou na to, jak vyčistit nádobí, které si s sebou berete do terénu.

Zašlý nebo připálený ešus? Žádný problém

Pokud „tam venku“ využíváte hliníkové či nerezové ešusy nebo nějaké podobné kousky nádobí, může se vám stát, že časem zajdou – ať už od ohně nebo od jídla – případně se připravovaný pokrm připálí. Ani to ale pro naše ingredience není žádný problém.

Zašlé nádobí jednoduše vyčistíme jedlou sodou. Stačí ji smíchat v poměru 1:1 s vodou, tak aby vznikla bílá kašovitá hmota. Tu pak naneseme na povrch nádobí, necháme chvíli působit a následně setřeme a vyleštíme. Podle stupně zašlosti se může stát, že tento postup bude třeba zopakovat vícekrát.

Pokud se vám stane, že se zapomenete a jídlo v ešusu omylem připálíte, může vás to buď stát ruce při hodinovém drhnutí, nehledě na to, že třeba z hliníku se při čištění drátěnkou mohou uvolňovat rozličné ne právě zdravé látky… anebo znovu můžete vyzkoušet zázrak v podobě jedlé sody. Stačí v připáleném ešusu ohřát vodu, do té vsypat právě jedlou sodu a nechat odstát. Pro větší účinek lze doplnit citronem nebo trochou klasického gelového čisticího prostředku na nádobí. Následně většinu zašlé špíny jednoduše odstraníte třeba mycí houbičkou nebo kouskem plátna.

Jídlo v ešusu

Ekologické mytí nádobí v terénu

Zmíněný bílý ocet vám pomůže třeba při leštění skla, což v terénu zas tak úplně nevyužijete, ale na druhou stranu může fungovat i jako skvělý desinfekční prostředek. Umí například odstraňovat i plísně. Kyselina citronová nebo citron zase pomohou odstranit vodní kámen. Což se hodí například tehdy, když svůj ešus v přírodě využíváte místo rychlovarné konvice.

Ekologicky mýt nádobí ale v terénu můžete i jinak. Stačí, když zbytky jídla na nádobí nenecháte zaschnout. Do ešusu nebo kotlíku ihned po dojedení pokrmu nalijte vodu a tu ohřejte nad ohněm nebo na přenosných kamnech. Horká voda odstraní mastnotu a vy tak kromě ní nebudete muset používat nic jiného. Zbytky jídla opět setřete hadříkem. A jídelní příbory nebo nůž jednoduše umyjete přímo v ešusu či kotlíku, který využijete jako improvizovaný dřez. Případná trocha mycího prostředku nebo (opět) jedlé sody přírodě znovu tolik vadit nebude. Ale okamžité použití výhradně teplé vody je v tomto případě skutečně tím nejekologičtějším řešením.

Domácí tablety do myčky? Proč ne?

Náš poslední tip se týká situace, kdy se zašpiněným nádobím dorazíte z výletu domů. Máte-li myčku nádobí, máte napůl vyhráno, protože kdo říká, že do ní musíte používat výhradně ty kupované tablety? Dá se to i jinak – tablety do myčky si jednoduše vyrobte. Zabere to jen trochu času a navíc kromě přírody ušetříte i nějakou tu korunu.

Pro výrobu tablet do myčky použijte tvořítka na led, ideálně ta silikonová, protože z těch se vám budou tabletky jednodušeji vyjímat. Připravte si do misky směs jedlé sody a kyseliny citronové v poměru 4:1. Následně do této sypké směsi nalijte asi jednu až dvě polévkové lžíce klasického prostředku na nádobí (u toho lze také najít ekologičtější variantu) na množství směsi o objemu přibližně klasického hrnku, a to celé pořádně smíchejte. Následně nasypte do tvořítek na led a nechte odstát.

Po cca půl hodině až dvou hodinách ztvrdlé tablety z tvořítek vyjměte a schovejte do skleněné nebo plastové dózy bez přístupu vzduchu. Domácí tablety totiž mají tendenci nasávat vzdušnou vlhkost a následně by byly prakticky nepoužitelné. Na běžně zašpiněné nádobí by vám měla stačit jedna tabletka. Místo leštěnky do myčky můžete klidně nalít zmíněný bílý ocet.

Čtenáře dále zajímá