Na řezných nástrojích můžeme nalézt několik typů ostří, neboli výbrusů.
A) Plochý výbrus (flat ground)
Nejčastější typ ostří, je nejuniverzálnější, nalezneme ho na většině nožů. Výhodou je snadné ruční broušení (možno i se sadami, které udržují úhel ostří).
B) Šavlový výbrus (sabre ground)
Jedná se o ostří podobné plochému, úhel je však tupější, proto je méně náchylné na poškození při úderech, řezací schopnost je horší.
C) Konvexní výbrus (convex ground)
Velmi kvalitní a odolné ostří, bohužel v amatérských podmínkách obtížně dosažitelné.
D) Dutý výbrus (hollow ground)
Typ ostří používaný na břitvách. Řezací schopnost výborná, ovšem ostří se rychle tupí a je náchylné na poškození.
Z těch méně používaných zmiňme ještě dlátový výbrus používaný u dlát a speciálních nožů, či dvojitý kuželový výbrus s vysokou odolností proti úderu, používaný třeba na sekáčích.