Sortiment
Košík0
Registrovat / Přihlásit
CZ
0
Košík
0 Kč
Zboží bylo přidáno do košíku

Rybářské nože

Rybářské nože jsou skvělými společníky pro stejnojmennou aktivitu. Aby takový nůž fungoval, musí splňovat několik specifikací včetně vhodného tvaru, nebo i provedení střenek, či materiálu čepele. Více

Zobrazit filtr produktů:
1
Doprava zdarma od 2500Kč
97% zboží skladem
Garance vrácení peněz
Kamenná prodejna

Nože pro rybáře

Známe ten pocit, když jsme na rybách, potřebujeme rychle odříznout vlasec a nemáme čím? Nebo když se chystáme rybu vykuchat a opět nemáme čím? Podobně jako u ostatních sportů a koníčků i rybaření si zaslouží specifické vybavení, které je přímo k tomuto sportu uzpůsobeno. Jedním takovým kusem vybavení je i rybářský nůž. Asi by nás nenapadlo, že nože mohou být uzpůsobené i přímo k rybaření. Nicméně by bylo vhodné si v pár řádcích povědět, podle čeho takový nůž vybrat, abychom v budoucnu nebyli zbytečně naštvaní na náš špatný výběr.

Základní volba

První, co nás u nože napadne, bude jistě jeho provedení. Tedy jestli má být zavírací nebo pevný. U rybaření se na to velmi lehce odpovídá – jedině pevný. Ano, můžeme rybařit i se zavíracím nožem, ten však nikdy nemůže poskytnout dostatečné předpoklady na pohodlnou manipulaci při běžných úkonech. Sice s ním uřízneme vlasec nebo si ukrojíme kus salámu, ale preciznější práce a práce, kdy potřebujeme pevný a jistý úchop s ním bohužel nevykonáme. Takže nůž s pevnou čepelí. Je velmi pevný o odolný, díky tomu, že je čepel prakticky po celé délce nože. Držadlo může být dobře tvarované, abychom si zajistili pevný a jistý úchop. Často se nám stane, že budeme zápasit s rybou ve vodě. Ať už ji budeme chtít odříznout nebo něco podobného, budeme potřebovat sáhnout po noži, vytáhnout jej z pouzdra a hned konat, ne se zabývat otevíráním. Další aspektem je i tvar ostří, který nám bude vždy nápomocný.

Užší je lepší

Při vykuchávání, odsekávání větviček a podobných věcí nám jistě bude stačit jakékoli čepel. Avšak právě její tvar dělá z nože rybářský nůž. Víme, jak vypadá filetovací nůž? Je dlouhý a tenký s postupným přecházením ve špičku. Ta je na konci trochu zvednutá. Samozřejmě, že takový nůž s sebou nebudeme tahat na ryby, když si můžeme v klidu filetovat doma. Avšak rybářské nože nemají široké čepele, které by měly kombinovaná ostří nebo naopak jen zoubková. Ne, jsou tenčí, než ty ostatní. Svým způsobem připomínají filetovací nože, ale zároveň mají čepel vytvořenou tak, aby se dala používat i ke klasičtějším věcem. Jak jsme si řekli, zoubkové ostří je velmi nevhodné. Sice se s ním lépe řežou některé materiály, my ale budeme řezat především maso (zoubkové ostří jej poškodí). Ani kombinované není vhodné. Při kuchání a řezání budeme potřebovat celou délku čepele. Ale co  rez? Co s ní, když budeme nůž stále koupat ve vodě?

Výběr jako základ spokojenosti

Naštěstí jsme se dostali až k otázce materiálu. Uvědomme si, že budeme denně nůž koupat ve vodě. Sladká je ještě dobrá, ale počkejme na slanou, ta teprve náš materiál pořádně odzkouší. Kvůli tomuto faktu je třeba zaměřit se u materiálu na odolnost vůči korozi. Levnější nože ji nemají až tak vysokou. Pohlídejme si tedy alespoň tu střední třídu ocelí, kterou poznáme jak na ceně, tak na typu (Aus8, Aus6 a tak dále). Další věc, která dopadá na působení vody je pouzdro nože. Kožené nebo látkové je velmi špatná volba. Pro tyto účely mají nože plastová pouzdra, kterým voda nevadí ani v nejmenším. Takové samosvorné pouzdro (drží nůž jen svým tvarem, nemá pojistku), je skvělé na rychlé tasení, ale zároveň i na bezpečné nošení. V naší nabídce nalezneme nože, které přesně vyhovují rybaření, stačí si jen vybrat ten, který nám bude vyhovovat jak po finanční stránce, tak po té vizuální.