Sortiment

Jak si vybrat optimální mačetu?

28. 5. 2018 | Poradna
Sdílet článek

Při výběru optimální mačety je potřeba pamatovat na mnoho věcí, ale následující jsou jednoznačně nejdůležitější: je to osvědčený tvar ostří, ideální délka ostří, rozumné složení ocele v ostří, kvalitní a funkční (raději moderní) držadlo a mělo by jít i o full-tang konstrukci (mačeta konstrukce full-tang je zhotovena z jednoho kusu oceli) což jí zvyšuje odolnost a je absolutně nezbytné tehdy, když s ní budete ale opravdu hodně sekat.

Pochodující muž s mačetami

 Při výběru ideální mačety pro svoje vlastní potřeby si dnes musíte v první řadě dát pozor na to, aby to nebyla nějaká laciná východní replika na zeď pro sběratele, ale plně funkční kus z poctivého kusu železa. Též pozor na terminologii, mačeta je skutečně jen a pouze mačeta, nic jiného – ani tesák, ani šavle, ani meč.

Co se týče survivalových situací, pak může být mačeta hned po noži vaším dalším nejlepším přítelem. Ty opravdu nejlepší kousky jsou stavěné na drsnou práci a zvládnou nespočet pro survival klíčových věcí – vyčistíte s ní místo na spaní, nasekáte dřevo na oheň, vyrobíte s ní snáze vázací materiál z kopřiv, … Věci, co mačety zvládnou, je skutečně nespočet.

Mačety jsou poměrně levné a přesto neuvěřitelně funkční, pročež není náhoda, že se tento typ nože objevuje prakticky u všech lidských kultur v té či oné formě.

1. Typ ostří

Pro drtivou většinu lidí mezi námi je tím skutečně nejzákladnějším rozdělením mačet jejich třídění podle svého specifického tvaru ostří. Ten se samozřejmě liší podle toho, jak je (a v historii nebo i dodnes) mačeta byla nejčastěji používána. Tak, jak jsou mačety používány u konkrétních lidí a za nejrůznějších situací (práce na poli, sebeobrana, vojenství, survival, …) se jednotlivé modely lokálně totiž i velmi liší (nemluvě o osobních preferencích jednotlivců díky dnes snadno dostupnému globálnímu trhu skrze internet), nicméně na některé kousky se dá narazit rozhodně nejčastěji…

V první řadě to je legendární kukri, máme tu však též i typy golok, panga, parang, modely inspirované buší a Latinskou Amerikou, bolo mačety, tyčové mačety, africké mačety atd.

Kresba mačety

 Mačeta se vyvinula z dlouhého nože pro sekání sklizně a křovisek okolo a to výhradně u zahraničních farmářů – u nás byste našli v historii spíše něco jako je tesák nebo srp.

2. Délka ostří

V moderní době se vyrábějí mačety v rozpětí od 10“ (25-26 cm), obvykle okolo 18“ (45-46 cm), ale i přes 28“ (71+ cm). Vyskytují se samozřejmě i varianty delší/kratší, ale to jsou již spíše výjimky. Jde hlavně o to, že mačeta pod 10“ již ztrácí svoje typické výhody dané při sekání svojí dlouhou čepelí a pro změnu zase na druhé straně spektra, mačeta nad 28“ je již příliš dlouhá (pro někoho až neohrabaná) a je na hranici šavle/tesáku (ty jsou jak známo také broušené po jedné straně).

Obecně platí o mačetách totéž, co o nožích – čím delší ostří, tím delší dosah při sekání, ovšem také tím vyšší cena a tím hůře se daný model přenáší a tím hůře se s ním operuje v uzavřených prostorách. Když máte zase naopak mačetu, co je kratší, tím snáze se s ní operuje a tím lépe jí přenesete a utajíte, ovšem to je stejně zase za cenu jejího dosahu.

Mačeta zaražená do pařezu

 Patrně největší obliba mačety v přírodě pramení z toho, že v sobě spojuje jak nástroj pro sekání dřeva a menších stromů (tedy u nás hlavně sekerou) na straně jedné a běžný větší tábornický nůž na straně druhé, který většina z nás stejně vždy nosí do lesa v kapse… Je rozhodně ale faktem, že právě mačeta je pro rychlé a improvizované odklízení porostů a zelených prostorů naprosto perfektní – o sebeobraně ani nemluvě!

3. Složení ostří

Jedním z klíčovým prvků konstrukce moderních mačet je jejich ostří. U toho je totiž nesmírně důležité, zda se jedná o ocel spíše uhlíkovou nebo spíše nerezovou. Moderní kousky se vyskytují převážně v ocelích kombinovaných, jelikož zkušenosti nás učí, že je to zlatá střední cesta mezi výdrží a odolností + aspoň nějakou nerezovostí.

Mít mačetu jen uhlíkovou sice zajistí, že její ostří vydrží neuvěřitelně dlouho, ale stejně to není upřímně řečeno žádné terno, jelikož bude mít sice neuvěřitelné řezné vlastnosti i vytrvalost nebo odolnost, ale zase postačí se prosekat jediným křovím malin/kopřiv a rázem je vlhká a po pár hodinách zrezne.

Mimochodem, to, že je něco nerezové, neznamená, že je to na 100 % absolutně korozivzdorné! Všechny typy mačet by se měly (opět stejně jako nože) po nějakém tom použití očistit a trochu přejet olejem.

4. Konstrukce ostří musí být typu full-tang

U mačety určení k sekání je ostří typu full-tang důležitější, nežli kde jinde. Takže o co jde? Full-tang je taková konstrukce mačety, která začíná v noži nahoře a prostupuje skrze záštitu až do rukojeti (jinými slovy, jde o jeden kus kovu), kde musí být vše perfektně ukotveno.

A proč to vlastně? Je to důležité pro skutečně mocný a silný rozmach i bod s mačetou. A jedině tehdy si totiž můžete dovolit s mačetou i některé další speciální kreativní survivalové věci, jenž se spodkem dřevěným/plastovým absolutně nelze provádět: namátkou improvizované zatloukání hřebíku.

Mačeta Parang Compact GERBER® Bear Grylls

 Člověk nemusí zrovna a nutně do zahraničí, aby se mu hodila mačeta – stačí náhodný výlet do prvního lesa po naší milované ČR, kde jistě i vy ve vteřině narazíte na neprostupnou houštinu malinových křovisek a kopřiv, jejichž sekání je díky všudypřítomným trnům a žahadlům o to větší zážitek, zase na druhou stranu, je to ideální šance zkusit nějaký ten survivalový recept z kopřiv...

5. Materiál rukojeti a jeho typ

Stejně jako to již znáte od nožů, také mačety se vyskytují v nespočtu typů materiálů a tvarů. Tradiční výrobci sahají po kůži, dřevu a oceli, ovšem máme tu moderní dobu, pročež není třeba se bát ani moderních materiálů jako je třeba kraton. Ty obvykle nabízí dobrý poměr váhy a vytrvalosti, nulovou klouzavost v ruce a ani jejich cena není nijak tragická.

kompletní nabídka mačet