Sortiment

Vaření v přírodě? Jde to i bez instantního jídla a konzerv!

11.03.2021 | Rady a tipy | David Lekeš | Doba čtení: 9 minut
Nalezeno v magazínu (0)
Nalezeno ve slovníku (0)
Bohužel, na zadaný dotaz jsme nic nenašli.

Myslíte si, že v přírodě musíte jíst pouze instantní jídla a možností, jak si připravit kvalitní stravu je poskrovnu? Omyl. I v přírodě si můžete uvařit kvalitně a chutně. Stačí k tomu pouhá znalost některých základních technik a samozřejmě také znalost okolní přírody a jejího bohatství. Poradíme vám, jak se připravit na vaření v přírodě a jak se v něm zdokonalit.

Minimalismus

Jestliže se chystáte přežívat delší dobu v přírodě, rozhodně se musíte zamyslet nad tím, co budete jíst a jak budete dané jídlo připravovat. V případě, že se chystáte na delší túru a každý den budete nocovat někde jinde, budete se muset připravit na to, že vás bude neustále limitovat místo ve vašem batohu. Co si zabalíte, to máte, nic víc, nic míň. Je tak velice důležité pořádně si rozmyslet, jaké suroviny a jaké vybavení pro přípravu jídla si s sebou zabalíte. Při balení hraje také roli délka vašeho pobytu mimo civilizaci. Čím déle budete pryč, tím skladnější potraviny budete muset volit. I když se to možná nezdá, i přes všechna omezení se dá v přírodě vařit kultivovaně a chutně.

Využívejte přírodu

Spousta lidí, kteří vyrazí do přírody si s sebou nakoupí nejrůznější instantní pokrmy. Pokud máte málo místa, není na nich nic špatného, protože dnes už na trhu naleznete kvalitní dehydratovaná a instantní expediční jídla, nicméně není nad to si v přírodě uvařit ze základních surovin. Nemusí to být tak náročné, jak se může zdát. Stačí využívat to, co nám příroda nadělila. K vaření vám bude stačit obyčejný ešus nebo menší pánvička. Nemusíte s sebou nosit plynovou bombu, vždy si můžete rozdělat oheň a ušetřit si cenné místo v batohu, které by vám bomba zabírala. Alternativou je také skladný lihový vařič, který vám poslouží i v případě, že je po dešti a dřevo je zrovna mokré a vy se chcete rychle najíst nebo uvařit kávu. Spoustu věcí s sebou nemusíte nosit, protože je najdete v přírodě. Kopřivy, špenát, medvědí česnek, pampelišky, borůvky, lesní jahody, je toho velká spousta a všechno chutná skvěle. Sběr surovin vám sice zabere nějakou chvíli, ale pokud celý den putujete lesem, narazíte na spoustu věcí, které můžete sesbírat, uložit a později využít. Pomocí rostlin, které v lese najdete, můžete snadno vytvořit chutný salát nebo dochutit maso, které jste si s sebou přibalili. Dokonce s sebou nemusíte nosit ani čaje nebo šťávy. Všechno si dokážete udělat díky bohatství naší přírody. Čaj si můžete připravit z jehličí nebo lesních jahod, představivosti se meze nekladou. Jen je důležité myslet na to, že některé plody mohou být jedovaté, a tak raději sbírejte jen to, co dobře znáte.

Keř borůvek

 Potravu v teplých měsících najdete v přírodě na každém kroku. Stačí se jen pozorně dívat a všechno, co by se vám mohlo později hodit si nasbírat do zásoby. Čím víc toho budete o přírodě vědět, tím víc toho můžete sbírat a využívat ve svůj prospěch.

Nebojte se s sebou nosit nějaký cestovní atlas rostlin. Sice vám zabere místo v batohu, ale umožní vám poznávat okolní rostliny a zjistit, jaké rostliny jsou jedlé a jaké mají účinky. Pokud se jednou s takovou rostlinou seznámíte, příště už ji bezpečně poznáte a atlas už nebudete potřebovat. Les je plný jídla, jde jen o to, mít ty správné znalosti. Sbírat samozřejmě můžete také houby, opět ale záleží pouze na vašich znalostech. Čím víc toho o přírodě víte, tím víc si z ní můžete vzít.

Spousta lidí, kteří se vydávají na víkendovou výpravu, si chce svůj pobyt zpříjemnit kvalitním jídlem. Pokud si s sebou sbalíte maso, můžete si ho snadno okořenit nejrůznějšími bylinami. Případně si z nasbíraných rostlin vytvořit lehký salát. A jak si maso nebo jinou potravinu tepelně zpracovat? Možností máte hned několik.

Jde to i bez plotny

Existuje hned několik možností, jak v přírodě tepelně upravit vaše jídlo. Asi nejznámější způsob, který vyzkoušel snad každý, je horizontální opékání. Snad všichni jsme si někdy opékali buřty nad ohněm. Můžete si vyrobit také jednoduchý rožeň. Stačí umístit dvě vidličky na každou stranu ohně a na ně položit klacek. Pokud s sebou nosíte kotlík, můžete rožeň využít také k závěsu vašeho kotlíku.

Méně známý způsob je tzv. vertikální rožeň, v Česku se moc nevidí, ale má jednu velkou výhodu, nemusíte ho držet. Maso stačí napíchat na klacky, které následně zapícháte v blízkosti ohně. Jakmile bude maso dostatečně propečené, stačí klacek otočit na druhou stranu. Velice jednoduchý, o něco delší, ale mnohem pohodlnější styl rožnění, díky kterému máte obě ruce volné a můžete se věnovat dalším aktivitám.

Vaření v přírodě

 Existuje nepřeberné množství technik, díky kterým můžete v přírodě tepelně zpracovat jídlo. Některým postačí obyčejný oheň, někteří s sebou nosí „dřívkáč“. Volba je jen na vás, každopádně zvládnout jde opravdu všechno, a to i s naprostým minimem.

Myslíte si, že v přírodě nemůžete péct? Ba naopak a jde to velice snadno. Stačí najít hladký kámen, který umístíte pod místo, kde budete rozdělávat oheň. Nejpracnější je najít vhodný kámen, vyvarujte se kamenům, které najdete v potoce, jsou vlhké a vlivem vysoké teploty by mohly prasknout. Jakmile rozděláte oheň, počkejte, dokud se nevytvoří dostatek popela a kámen se pořádně nahřeje. Pak už stačí oheň rozhrnout odstranit uhlíky a můžete začít péct.

Určitě jste už někdy pekli v popelu. Minimálně brambory v popelu pekl snad každý. Jde o jeden z nejstarších způsobů pečení, takže se můžete spolehnout na to, že funguje opravdu dobře. Tento způsob je ideální pro přípravu brambor nebo čehokoliv jiného, pokud s sebou máte alobal. Všechno, co musíte udělat, je rozhrnout popel po ohni a vytvořit v něm malou jamku. Do vytvořeného prostoru umístíte vybranou surovinu a zbylým popelem ji opět přihrnete. Pak už nezbývá nic jiného než čekat. V případě, že s sebou máte alobal, jde o velice dobrý způsob, jak rychle připravit ryby.

Péct můžete také pod ešusem, stačí připravovanou surovinu položit na kámen, aby se neválela přímo v popelu a poté ji přiklopit ešusem. Okolo pak stačí udržovat oheň a pod ešusem se vám mezitím bude připravovat vynikající pokrm.

Způsobů, jak vařit v lese, je opravdu velká spousta. Existují i složitější konstrukce, které vám umožní péct maso pod zemí dlouhé hodiny a podobně. Všechno jde. Pokud máte dostatek znalostí, můžete v lese najít spousty jídla, které vás zasytí nebo vám dopomůže k dochucení vašeho jídla. Obzvláště nejrůznější byliny mají spoustu dalších výhod a blahodárných vlastností, které vám mohou zpříjemnit pobyt mimo civilizaci. Doporučujeme vám sehnat si nějakou literaturu a postupně se seznamovat se vším, co můžete v přírodě využít ve svůj prospěch. Jsou to informace, které vám zůstanou a jednou se vám budou určitě hodit. Třeba právě při vaření v přírodě. Přejeme dobrou chuť a spoustu nových poznatků!

Doporučené produkty
Autor článku
David Lekeš
David se rád toulá a prozkoumává taje české krajiny. Zajímá se o bushcraft, survival a nedá dopustit na chvíle strávené v přírodě. Ve volných chvílích se věnuje airsoftu, hře na kytaru a historii českého trampingu. Pro magazín vytváří články o všem, co se týká outdooru a pobytu v přírodě.
Přejít do magazínu
Obsah článku

Líbí se Vám článek?