Seznam výhod a nevýhod pro různé typy jídla (a jejich uschovávání a konzervaci) je důležitý proto, aby vám umožnil správně diverzifikovat vaše zásoby. To je nezbytné, jestliže se chcete dostat nad základní nákupy a stát se „prepperem“. Jídlo potřebujete ke svému přežití, takže jiné cesty není…
Možná vám tento fakt utekl, takže ho raději zdůrazňujeme: dříve byl prepper každý (cca 100 let zpět), jestliže chtěl přežít zimu. Dnes lidé možná až příliš spoléhají na obchody a často nemají žádný záložní plán.
Jaké výhody a nevýhody má jídlo sušené mrazem?
Výhody:
-
Dlouhá doba trvanlivosti.
-
Malá váha.
-
Nízký obsah vody.
-
Přidáním vody se rychle a snadno rehydratuje.
-
Nejlepší cesta, jak sušit maso.
-
Mají zachovány prakticky všechny živiny.
-
Obecně se dá říci, že chutná lépe jak dehydrované věci.
-
Individuální jídla se dají nosit klidně i v batohu.
-
Zachovává si originální tvar, chuť, texturu i barvu po přidání vody.
Nevýhody:
-
Zdaleka nejdražší metoda pro ukládání jídla dnes.
-
Většina věcí potřebuje další vodu.
-
Věci jsou těžší a rozměrnější nežli sušené.
-
Pokud jsou v plastových pytlících, tak jsou náchylné na propíchnutí.
Jaké výhody a nevýhody má jídlo dehydrované?
Výhody:
-
Nízký obsah vody (ne tak suché jako na mraze sušené ale).
-
Nízká váha (ne tak nízká jako na mrazu sušené věci).
-
Dlouhá životnost (opět ne tak, jako na mraze sušené).
-
Dá se zvládnout i doma s domácím dehydrátorem.
Nevýhody:
-
Vyžaduje vodu k přípravě.
-
Některé věci zde nevypadají moc dobře.
-
Může ztratit část chuti.
-
U některých věcí trvá dlouho, nežli se rehydratují.
Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě MRE?
Výhody:
-
Dají se snadno použít.
-
Jsou zde dostupná známá jídla.
-
Nepotřebují vodu pro přípravu.
-
Nepotřebují žádné míchání a další speciální postupy.
-
Dají se snadno přidat do jakéhokoliv batohu anebo sady.
-
Dá se ohřát několika cestami.
-
MRE jsou dnes chuťově větší zážitek, nežli jak tomu bylo před lety.
-
Dají se v nouzi sníst přímo z obalu studené.
Nevýhody:
-
Nejsou myslené jako dlouhodobá forma jídla.
-
Chutě MRE jsou z pohledu mnohých nepříliš ideální.
-
Je tam stále dost sodíku (nutný pro konzervaci dlouhodobou).
-
Umělá aditiva jsou prakticky všude.
-
Drahé, když si srovnáte poměr jídla a ceny, jaké za to získáte.
-
Jen samo o sobě není zdrojem energie pro celý den, musí se doplnit i jinde.
-
Mají obal z plastu, takže náchylné na propíchnutí.
-
Jsou poměrně těžké, když jich přenášíte větší objem.
Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě konzerv?
Výhody:
-
Velmi široká nabídka dnes – asi ta největší dokonce.
-
Bezpečné balení.
-
Řada poměrně levných voleb.
-
Jsou snadno dostupné v každém obchodě všude na světě.
-
Výdrž je střední – cca 3 roky podle typu a výrobce.
-
Reálná výdrž je často i mnohem delší.
Nevýhody:
-
Těžší oproti sušeným jídlům.
-
Obtížná manipulace v mrazu.
-
Mívají dost soli (opět kvůli trvanlivosti).
-
Typicky je v nich tuna aditiv a konzervantů.
-
Na nošení nejsou optimální – těžký obal.
-
Vystavení vodě a vlhkosti způsobuje rezavění obalu.
Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě domácích zavařených věcí?
Výhody:
-
Dlouhá trvanlivost.
-
Mnoho receptů potenciálně.
-
Nevyžadují ledničku.
-
Snadno zvládnete sami.
-
Neuvěřitelné možnosti, co vše si můžete zavařit.
-
Nejlepší metoda ohledně celoroční samostatnosti a nezávislosti.
Nevýhody:
-
Je to časově i energeticky náročný proces.
-
Je třeba pořídit sklenice a víčka + zavařovací hrnec.
-
Skleněné věci jsou těžké a křehké, snadno se proto rozbijí.
Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě energetických / jídelních tyčinek?
Výhody:
-
Nízké náklady.
-
Bohaté na kalorie.
-
Vydrží asi tak 1 rok.
-
Kompaktní i do kapsy.
-
Dobré do malých sad na přežití.
Nevýhody:
-
Omezená nutriční hodnota.
-
Ne každý má rád jejich chuť.
-
Na dlouho nepoužitelné.
-
Nenahradí horké jídlo.
Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě základních surovin (fazole, brambory, mouka, …)?
Výhody:
-
Nízké náklady.
-
Variabilní a dobré nutriční parametry.
-
Obvykle vydrží v optimálních podmínkách velmi dlouho.
-
Obsahuje veškeré (když máte mnoho typů) základní živiny pro vaše přežití.
-
Některé věci po zasazení vyrostou (Slunečnice a fazole třeba).
Nevýhody:
-
Příprava zabere více času.
-
Vyšší váha, takže nejsou vhodné na přenášení, spíše uložení.
-
Nevhodné pro krátké katastrofy.
-
Je potřeba čas, aby si člověk na tuto dietu ze základních věcí vytvořil chuťový zvyk.
-
Potřebují mnoho vody, času i energie pro přípravu.
-
Když se jedí samostatné, mají spíše málo kalorií (opět dle typu).
- Petr Hájek
- Petr rád tráví čas v přírodě, obvykle jako turista. Rád zkouší nové věci z oblasti přežití a to nejen v přírodě, rád testuje nové produkty a objevuje nové značky, které vstoupí na trh s produkty pro přežití. Jeho životní krédo je: "I ten nejhorší den v lese je stále lepší jako ten nejlepší den v práci!".
Přejít do magazínu