Sortiment

Jaké výhody a nevýhody mají různé typy jídla pro dlouhodobé uložení

11.12.2019 | Praktické tipy | Petr Hájek | Doba čtení: 4 minuty
Nalezeno v magazínu (0)
Nalezeno ve slovníku (0)
Bohužel, na zadaný dotaz jsme nic nenašli.

Seznam výhod a nevýhod pro různé typy jídla (a jejich uschovávání a konzervaci) je důležitý proto, aby vám umožnil správně diverzifikovat vaše zásoby. To je nezbytné, jestliže se chcete dostat nad základní nákupy a stát se „prepperem“. Jídlo potřebujete ke svému přežití, takže jiné cesty není…

Chata uprostřed hor u lesa

 Možná vám tento fakt utekl, takže ho raději zdůrazňujeme: dříve byl prepper každý (cca 100 let zpět), jestliže chtěl přežít zimu. Dnes lidé možná až příliš spoléhají na obchody a často nemají žádný záložní plán.

Jaké výhody a nevýhody má jídlo sušené mrazem?

Výhody:

  • Dlouhá doba trvanlivosti.
  • Malá váha.
  • Nízký obsah vody.
  • Přidáním vody se rychle a snadno rehydratuje.
  • Nejlepší cesta, jak sušit maso.
  • Mají zachovány prakticky všechny živiny.
  • Obecně se dá říci, že chutná lépe jak dehydrované věci.
  • Individuální jídla se dají nosit klidně i v batohu.
  • Zachovává si originální tvar, chuť, texturu i barvu po přidání vody.

Nevýhody:

  • Zdaleka nejdražší metoda pro ukládání jídla dnes.
  • Většina věcí potřebuje další vodu.
  • Věci jsou těžší a rozměrnější nežli sušené.
  • Pokud jsou v plastových pytlících, tak jsou náchylné na propíchnutí.

Jaké výhody a nevýhody má jídlo dehydrované?

Výhody:

  • Nízký obsah vody (ne tak suché jako na mraze sušené ale).
  • Nízká váha (ne tak nízká jako na mrazu sušené věci).
  • Dlouhá životnost (opět ne tak, jako na mraze sušené).
  • Dá se zvládnout i doma s domácím dehydrátorem.

Nevýhody:

  • Vyžaduje vodu k přípravě.
  • Některé věci zde nevypadají moc dobře.
  • Může ztratit část chuti.
  • U některých věcí trvá dlouho, nežli se rehydratují.

Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě MRE?

Výhody:

  • Dají se snadno použít.
  • Jsou zde dostupná známá jídla.
  • Nepotřebují vodu pro přípravu.
  • Nepotřebují žádné míchání a další speciální postupy.
  • Dají se snadno přidat do jakéhokoliv batohu anebo sady.
  • Dá se ohřát několika cestami.
  • MRE jsou dnes chuťově větší zážitek, nežli jak tomu bylo před lety.
  • Dají se v nouzi sníst přímo z obalu studené.

Nevýhody:

  • Nejsou myslené jako dlouhodobá forma jídla.
  • Chutě MRE jsou z pohledu mnohých nepříliš ideální.
  • Je tam stále dost sodíku (nutný pro konzervaci dlouhodobou).
  • Umělá aditiva jsou prakticky všude.
  • Drahé, když si srovnáte poměr jídla a ceny, jaké za to získáte.
  • Jen samo o sobě není zdrojem energie pro celý den, musí se doplnit i jinde.
  • Mají obal z plastu, takže náchylné na propíchnutí.
  • Jsou poměrně těžké, když jich přenášíte větší objem.

Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě konzerv?

Výhody:

  • Velmi široká nabídka dnes – asi ta největší dokonce.
  • Bezpečné balení.
  • Řada poměrně levných voleb.
  • Jsou snadno dostupné v každém obchodě všude na světě.
  • Výdrž je střední – cca 3 roky podle typu a výrobce.
  • Reálná výdrž je často i mnohem delší.

Nevýhody:

  • Těžší oproti sušeným jídlům.
  • Obtížná manipulace v mrazu.
  • Mívají dost soli (opět kvůli trvanlivosti).
  • Typicky je v nich tuna aditiv a konzervantů.
  • Na nošení nejsou optimální – těžký obal.
  • Vystavení vodě a vlhkosti způsobuje rezavění obalu.

Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě domácích zavařených věcí?

Výhody:

  • Dlouhá trvanlivost.
  • Mnoho receptů potenciálně.
  • Nevyžadují ledničku.
  • Snadno zvládnete sami.
  • Neuvěřitelné možnosti, co vše si můžete zavařit.
  • Nejlepší metoda ohledně celoroční samostatnosti a nezávislosti.

Nevýhody:

  • Je to časově i energeticky náročný proces.
  • Je třeba pořídit sklenice a víčka + zavařovací hrnec.
  • Skleněné věci jsou těžké a křehké, snadno se proto rozbijí.

Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě energetických / jídelních tyčinek?

Výhody:

  • Nízké náklady.
  • Bohaté na kalorie.
  • Vydrží asi tak 1 rok.
  • Kompaktní i do kapsy.
  • Dobré do malých sad na přežití.

Nevýhody:

  • Omezená nutriční hodnota.
  • Ne každý má rád jejich chuť.
  • Na dlouho nepoužitelné.
  • Nenahradí horké jídlo.

Jaké výhody a nevýhody má jídlo v podobě základních surovin (fazole, brambory, mouka, …)?

Výhody:

  • Nízké náklady.
  • Variabilní a dobré nutriční parametry.
  • Obvykle vydrží v optimálních podmínkách velmi dlouho.
  • Obsahuje veškeré (když máte mnoho typů) základní živiny pro vaše přežití.
  • Některé věci po zasazení vyrostou (Slunečnice a fazole třeba).

Nevýhody:

  • Příprava zabere více času.
  • Vyšší váha, takže nejsou vhodné na přenášení, spíše uložení.
  • Nevhodné pro krátké katastrofy.
  • Je potřeba čas, aby si člověk na tuto dietu ze základních věcí vytvořil chuťový zvyk.
  • Potřebují mnoho vody, času i energie pro přípravu.
  • Když se jedí samostatné, mají spíše málo kalorií (opět dle typu).
     
Autor článku
Petr Hájek
Petr rád tráví čas v přírodě, obvykle jako turista. Rád zkouší nové věci z oblasti přežití a to nejen v přírodě, rád testuje nové produkty a objevuje nové značky, které vstoupí na trh s produkty pro přežití. Jeho životní krédo je: "I ten nejhorší den v lese je stále lepší jako ten nejlepší den v práci!".
Přejít do magazínu
Obsah článku

Líbí se Vám článek?