Ať už patříte mezi outdoor nadšence, vojáky, cestovatele nebo moderní lovce, rozhodně byste měli znát jerky. Že nevíte, co to je, k čemu se vám budou hodit a kde je koupit? V tom případě jste tady správně!
Co jsou jerky?
Slovo jerky [ˈdʒɜːkɪ] se překládá z angličtiny jako sušené maso. Jeho historie sahá až do pravěku, kdy už tehdejší obyvatelé věděli, že sušením masa se zvyšuje jeho odolnost vůči mikroorganismům a to i ve velmi teplém podnebí. Je prokázáno, že maso takto upravovali i staří Egypťané nebo indiáni, od kterých slovo jerky pochází.

Proč jsou skvělou volbou nejen pro outdoorové nadšence?
Jerky mají řadu výhod, které oceníte nejen v případě, kdy se chystáte vyrazit na delší pobyt do přírody, ale například i na dlouhou pouť, lov, výcvik v terénu nebo hledáte jednoduchý způsob, jak konzumovat maso bez velkého vaření. Hlavní benefity jerek jsou:
- výborná skladnost a lehkost,
- vysoká výživová hodnota,
- nízký obsah tuku,
- vysoký obsah živočišných bílkovin,
- 100 % bez lepku, laktózy a cukru.
Z toho vyplývá, že jerky jsou zdravé, dodají vám dostatek energie a zajistí i růst svalové hmoty. Doporučujeme je vyzkoušet také s bílým jogurtem nebo přidat do salátů.
Jerky recept: Usušte si maso sami doma
Tovární výroba jerek začíná nařezáním masa na velké pláty o síle 5 centimetrů, pokračuje jeho marinováním a sušením. Nakonec se pláty nastříhají na čtverečky a zabalí. Koupit si je můžete i v původní velikosti.
Jerky si můžete zkusit připravit i doma. Pokud máte horkovzdušnou troubu (s funkcí proudění horkého vzduchu) vyzkoušejte následující postup.
K domácí výrobě sušeného masa budete potřebovat:
- 1 kilogram masa,
- ¼ hrnku sójové omáčky,
- ¼ hrnku worcestrové omáčky,
- lžičku papriky,
- 1 až 2 lžíce medu,
- 2 lžičky pepře,
- chilli (podle chuti),
- 1 lžičku vylisovaného česneku.

Až budete mít všechny suroviny připravené, postupujte následovně:
- Aby se vám maso lépe krájelo, dejte ho na 1 hodinu do mrazáku.
- Potom ho nakrájejte podél vláken na menší plátky o tloušťce cca 0,5 centimetru a délce cca 5 centimetrů.
- Následně smíchejte všechny ostatní ingredience v misce, dobře je promíchejte a v případě potřeby doslaďte cukrem, který dodává masu větší šťavnatost a křehkost.
- Poté maso naložte do nálevu a nechte marinovat v ledničce alespoň 12 hodin. Během této doby ho 1krát až 2krát s marinádou promíchejte.
- V tomto kroku je maso připravené k sušení. Předehřejte troubu na 70 ºC, plech vyložte pečícím papírem a na něj položte grilovací mřížku. Tím docílíte sušení masa i zespodu. Před sušením z něj odstraňte přebytečnou marinádu a rozprostřete ho na mřížku.
- Sušte ho, dokud nebude suché (trvá to 4 až 8 hodin).
Sušené maso (jerky): Kde ho koupit?
Pokud nechcete ztrácet s výrobou sušeného masa čas nebo nemáte horkovzdušnou troubu, můžete si ho koupit na internetu nebo v kamenných obchodech. V obou případech však platí, že nejsou jerky jako jerky, a proto byste si měli dát pozor na několik věcí:
- kvalitní jerky = maso, sůl a koření (pamatujte, že v jednoduchosti je krása a to platí i u sušeného masa),
- původ masa - je dobré vědět, z jakých chovů jerky pocházejí,
- chuť a příchuť - v obchodech seženete neochucené i ochucené jerky různých stupňů suchosti.
Jaké jerky prodávané na e-shopu Top-ArmyShop.cz?
Jerky si můžete koupit i na našem e-shopu. Nabízíme výrobky značky Adventure Menu, která produkuje poctivé sušené hovězí maso nejvyšší kvality. Je 100 % přírodní, dochucené pouze špetkou soli. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (až 77 %). Jedno balení o hmotnosti 50 gramů vám dodá dostatek energie na celé odpoledne!
Vyzkoušejte zdravé a lehké jídlo, které snadno sbalíte na cesty ještě dnes!
Přejít do magazínu