Sortiment

Co jsou jerky a proč jsou skvělou volbou nejen pro outdoorové nadšence?

08.03.2022 | Rady a tipy | Markéta Kadeřábková | Doba čtení: 5 minut
Nalezeno v magazínu (0)
Nalezeno ve slovníku (0)
Bohužel, na zadaný dotaz jsme nic nenašli.

Ať už patříte mezi outdoor nadšence, vojáky, cestovatele nebo moderní lovce, rozhodně byste měli znát jerky. Že nevíte, co to je, k čemu se vám budou hodit a kde je koupit? V tom případě jste tady správně!

Co jsou jerky?

Slovo jerky [ˈdʒɜːkɪ] se překládá z angličtiny jako sušené maso. Jeho historie sahá až do pravěku, kdy už tehdejší obyvatelé věděli, že sušením masa se zvyšuje jeho odolnost vůči mikroorganismům a to i ve velmi teplém podnebí. Je prokázáno, že maso takto upravovali i staří Egypťané nebo indiáni, od kterých slovo jerky pochází.

Sušené maso a zelenina

Proč jsou skvělou volbou nejen pro outdoorové nadšence?

Jerky mají řadu výhod, které oceníte nejen v případě, kdy se chystáte vyrazit na delší pobyt do přírody, ale například i na dlouhou pouť, lov, výcvik v terénu nebo hledáte jednoduchý způsob, jak konzumovat maso bez velkého vaření. Hlavní benefity jerek jsou:

  • výborná skladnost a lehkost,
  • vysoká výživová hodnota,
  • nízký obsah tuku,
  • vysoký obsah živočišných bílkovin,
  • 100 % bez lepku, laktózy a cukru.

Z toho vyplývá, že jerky jsou zdravé, dodají vám dostatek energie a zajistí i růst svalové hmoty. Doporučujeme je vyzkoušet také s bílým jogurtem nebo přidat do salátů.

Doporučené produkty

Jerky recept: Usušte si maso sami doma

Tovární výroba jerek začíná nařezáním masa na velké pláty o síle 5 centimetrů, pokračuje jeho marinováním a sušením. Nakonec se pláty nastříhají na čtverečky a zabalí. Koupit si je můžete i v původní velikosti.

Jerky si můžete zkusit připravit i doma. Pokud máte horkovzdušnou troubu (s funkcí proudění horkého vzduchu) vyzkoušejte následující postup.

K domácí výrobě sušeného masa budete potřebovat:

  • 1 kilogram masa,
  • ¼ hrnku sójové omáčky,
  • ¼ hrnku worcestrové omáčky,
  • lžičku papriky,
  • 1 až 2 lžíce medu,
  • 2 lžičky pepře,
  • chilli (podle chuti),
  • 1 lžičku vylisovaného česneku.

sušené maso

Až budete mít všechny suroviny připravené, postupujte následovně:

  • Aby se vám maso lépe krájelo, dejte ho na 1 hodinu do mrazáku.
  • Potom ho nakrájejte podél vláken na menší plátky o tloušťce cca 0,5 centimetru a délce cca 5 centimetrů.
  • Následně smíchejte všechny ostatní ingredience v misce, dobře je promíchejte a v případě potřeby doslaďte cukrem, který dodává masu větší šťavnatost a křehkost.
  • Poté maso naložte do nálevu a nechte marinovat v ledničce alespoň 12 hodin. Během této doby ho 1krát až 2krát s marinádou promíchejte.
  • V tomto kroku je maso připravené k sušení. Předehřejte troubu na 70 ºC, plech vyložte pečícím papírem a na něj položte grilovací mřížku. Tím docílíte sušení masa i zespodu. Před sušením z něj odstraňte přebytečnou marinádu a rozprostřete ho na mřížku.
  • Sušte ho, dokud nebude suché (trvá to 4 až 8 hodin).

Sušené maso (jerky): Kde ho koupit?

Pokud nechcete ztrácet s výrobou sušeného masa čas nebo nemáte horkovzdušnou troubu, můžete si ho koupit na internetu nebo v kamenných obchodech. V obou případech však platí, že nejsou jerky jako jerky, a proto byste si měli dát pozor na několik věcí:

  • kvalitní jerky = maso, sůl a koření (pamatujte, že v jednoduchosti je krása a to platí i u sušeného masa),
  • původ masa - je dobré vědět, z jakých chovů jerky pocházejí,
  • chuť a příchuť - v obchodech seženete neochucené i ochucené jerky různých stupňů suchosti.

Jaké jerky prodávané na e-shopu Top-ArmyShop.cz?

Jerky si můžete koupit i na našem e-shopu. Nabízíme výrobky značky Adventure Menu, která produkuje poctivé sušené hovězí maso nejvyšší kvality. Je 100 % přírodní, dochucené pouze špetkou soli. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (až 77 %). Jedno balení o hmotnosti 50 gramů vám dodá dostatek energie na celé odpoledne! 


Vyzkoušejte zdravé a lehké jídlo, které snadno sbalíte na cesty ještě dnes!

Doporučené produkty
Autor článku
Markéta Kadeřábková
Přejít do magazínu
Obsah článku

Líbí se Vám článek?