Sortiment

Dehydratované jídlo - převrat v turistice, nebo jen zbytečný tahák?

08.11.2020 | Praktické tipy | David Lekeš | Doba čtení: 9 minut
Nalezeno v magazínu (0)
Nalezeno ve slovníku (0)
Bohužel, na zadaný dotaz jsme nic nenašli.

Dehydratovaná strava je v dnešní době velký hit. Outdoorové obchody jsou plné balíčků dehydratovaných jídel nejrůznějších druhů a úprav. Máme pro vás přehled nejdůležitějších informací, které byste měli o dehydratované stravě vědět. Představíme si největší výhody a případné další alternativy v případě, že by vám dehydratovaná strava nevyhovovala.

Kvalitní strava je základ

Ať už se chystáte na vícedenní túru, pobyt pod stanem nebo víkendové táboření v přírodě, vždy budete stát před rozhodnutím, jaké vybavení si s sebou zabalit. Pokud si máte vše potřebné sbalit do batohu, budete muset začít uvažovat minimalisticky. Samozřejmě se množství vašeho vybavení odvíjí od velikosti vašeho batohu, z praxe ale víme, že i s velkým batohem se budete muset pořádně zamyslet nad tím, co do něj uložíte. Větší batohy vám sice umožní přibalit teplejšího oblečení, větší stan nebo komfortnější spacák, na ostatní vybavení, jako jsou potraviny ale většinou zbývá plus mínus stejné množství místa jako u batohů s menším objemem. Pro přežití v přírodě je kvalitní strava extrémně důležitá, takže je nutné si pořádně promyslet, kolik jídla si zabalíte a pro jakou jeho formu se rozhodnete.

Minimalistické řešení

Někteří lidé si táboření rádi zpříjemní pokrmy připravovanými ze základních surovin, každopádně nosit s sebou maso, koření, pánvičku, brambory a množství dalších surovin vám v batohu zabere poměrně dost místa. Nemluvě o tom, že se vám potraviny pořádně pronesou. V případě vícedenního přežívání mimo civilizaci tak množství lidí začalo využívat moderní alternativy klasického jídla.

Dehydratované jídlo a jeho výhody

Skvělou alternativu přináší dehydratované jídlo. Jeho největší výhodou je nízká hmotnost, prostorová nenáročnost a rychlá příprava. V dnešní době již na trhu naleznete množství firem, které se výrobou dehydratovaných jídel zabývají a kladou velký důraz na chuť a vysoké výživové hodnoty.

Stačí přidat vodu

Pro přípravu takových jídel povětšinou stačí do zakoupeného balíčku s jídlem přidat teplou vodu. Rychlé jídlo je na světě a vy se nemusíte zaobírat zdlouhavou přípravou, a navíc s sebou nemusíte nosit vybavení k jeho úpravě na ohni. Některá moderní dehydratovaná jídla navíc disponují samoohřevnou funkcí, díky které na přípravu jídla nepotřebujete ani ohřívat vodu. Dehydratované jídlo tak má nespočet výhod, které při pobytu mimo civilizaci určitě oceníte

Vaření jídla v přírodě

 Mezi největší výhody dehydratovaného jídla patří nízká hmotnost balení a jednoduchá příprava. Nemusíte tak s sebou nosit těžké nádobí a ešusy k přípravě na ohni. Stačí vám jedna nádoba, ve které ohřejete vodu. To je vše!

Bez vody se neobejdete

Proces dehydratace spočívá v sušení potravin pomocí mrazu (lyofilizace). Díky tomuto procesu si potraviny zachovávají svou chuť, vitamíny a veškeré výživové hodnoty. Kromě toho výrazně zmenší svůj objem, díky čemuž je dehydratované jídlo tak praktické pro expediční a turistické využití. Dehydratované jídlo má oproti tomu klasickému jednu nevýhodu – na jeho přípravu potřebujete vodu. Bez dostatečného množství vody ho zkrátka nepřipravíte, a tak je potřeba brát v potaz také skutečnost, že s sebou budete muset nosit nějaké to množství vody nad rámec vaší vlastní potřeby.

Největší argument – nízká hmotnost

Jak už jsme si řekli největší výhodou je jeho nízká hmotnost a zachování nutričních hodnot. V porovnání s množstvím potravin, které byste museli nosit pro přípravu stejného jídla, je hmotnost dehydratovaného jídla téměř zanedbatelná. Balení váží většinou okolo 150 gramů, takže není problém pohodlně transportovat i větší množství jídel na více dní. Někomu by možná mohly vadit větší rozměry samotného balení potravinového balíčku, každopádně není problém balíček přeložit na půl a pohodlně uskladnit do jakékoliv kapsy.

Balení na cesty

Další bezespornou výhodou dehydratovaného jídla je odolnost balení těchto pokrmů. Zatímco klasické potraviny může znehodnotit např. voda nebo špatné skladování, balení dehydratovaných jídel je většinou dodáváno ve voděodolných sáčcích, které jsou dostatečně odolné proti roztrhnutí. Jídlo tak přežije i v náročných „polních“ podmínkách.

Jednoduchá a rychlá příprava

Příprava samotného jídla je maximálně jednoduchá. Stačí obsah sáčku zalít vodou podle instrukcí na obalu. Většina jídel obsahuje rysku, která vám pomůže s určením přibližného množství vody, které pro přípravu daného jídla potřebujete. Poté již stačí sáček zavřít. Většinou je využíván praktický rychlozapínací systém, který udrží sáček zavřený a brání vylití vody. Uzavřené balení pečlivě promícháte a necháte chvíli stranou, přesný čas naleznete v návodu na přípravu. Dehydratované potraviny mezitím nasáknou vodu a zvětší svůj objem. Jídlo je během pár minut připravené ke konzumaci. Za zmínku určitě stojí také dlouhá trvanlivost, která se většinou pohybuje okolo 5 a více let. Balíčky si tak můžete nakoupit do zásoby a nemusíte příliš hlídat dobu jejich expirace.

Dehydratované trvanlivé jídlo

 Největší výhodou dehydratovaného jídla je bezesporu jeho nízká hmotnost. Jídlo je dodáváno v odolných sáčcích, které jsou ve většině případů voděodolné a chrání tak jídlo před znehodnocením. Dehydratované jídlo nechybí ani v armádních potravinových dávkách.

Sterilizovaná alternativa

Další alternativou jídla na cesty je sterilizované jídlo. Oproti dehydratovanému jídlu je sterilizované jídlo mnohem těžší, takže vám v batohu zabere mnohem více místa a přidá další zátěž navíc. V porovnání s dehydratovaným jídlem má ale jednu výhodu – k jeho přípravě nepotřebujete vodu. Sterilizované jídlo ji už obsahuje. Právě z tohoto důvodu je balení výrazně těžší. Pokud ale víte, že budete mít přístup k pitné vodě, dehydratované jídlo nad tím sterilizovaným vyhrává hlavně díky nízké hmotnosti. Pokud budete na cestách, pravděpodobně s sebou nějakou vodu budete mít tak jako tak, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Sterilizované jídlo lze konzumovat ihned

Sterilizované jídlo je připraveno k okamžité konzumaci, takže se vyhnete ohřívání vody, které v krizových podmínkách stojí drahocenný čas a rozdělávání ohně nebo vařiče může upoutat nechtěnou pozornost. Pokud hledáte skladné jídlo, které vás spolehlivě zasytí, můžeme doporučit obě dvě varianty. Nevýhodou dehydratované stravy je delší doba přípravy spojená s ohřevem vody, v případě nouze ale není problém sníst obsah sáčku také za studena, každopádně teplému jídlu se nic nevyrovná.

Místo v batohu rozhoduje

V případě, kdy potřebujete sbalit větší množství jídla na vícedenní pobyt mimo civilizaci hraje zásadní roli právě nízká hmotnost, které se v případě dehydratované stravy nic nevyrovná. Máte-li více místa v batohu a neděsíte se další zátěže navíc, můžete vyzkoušet také sterilizované jídlo, které se sice pronese, ale zato lze konzumovat okamžitě nebo ho rychle ohřejete pomocí samoohřevných kapslí. Možností je spousta, takže doporučujeme vyzkoušet všechny varianty a zjistit, která vám osobně vyhovuje nejvíce.

Doporučené produkty
Autor článku
David Lekeš
David se rád toulá a prozkoumává taje české krajiny. Zajímá se o bushcraft, survival a nedá dopustit na chvíle strávené v přírodě. Ve volných chvílích se věnuje airsoftu, hře na kytaru a historii českého trampingu. Pro magazín vytváří články o všem, co se týká outdooru a pobytu v přírodě.
Přejít do magazínu
Obsah článku

Líbí se Vám článek?